Jaką wodę wybierać? CZ. 2

Jaką wodę wybierać? CZ. 2

„Woda to woda” – to, że coraz więcej osób sięga po wodę do picia jest bardzo zadowalające, jednakwśród społeczeństwa krąży błędne przekonanie na temat wody. Wiele osób nie wie, że wody butelkowane dostępne w sklepach różnią się czymś więcej niż tylko marką, ceną i opakowaniem. Otóż jednym z najważniejszych czynników, decydujących przy świadomym wyborze wody, powinien być skład mineralny, jednak w rzeczywistości jest to cena i reklama, dzięki której producenci robią dobry interes :

  • Woda źródlana – naturalna, niskozmineralizowana, pochodząca ze złoża podziemnego, pierwotnie czysta, której skład chemiczny i właściwości mogą podlegać niewielkim wahaniom. Polecana do stosowania w gastronomii (przyrządzanie posiłków-zwłaszcza dla niemowląt).
  • Woda stołowa – produkowana z wody źródlanej, poprzez dodanie wody mineralnej lub soli mineralnych (składniki o znaczeniu fizjologicznym). Polecana do stosowania profilaktyczno-zdrowotnego.
  • Woda mineralna – woda naturalna, wydobywana spod ziemi, pierwotnie czysta, nieskażona bakteriologicznie i chemicznie o fizjologicznym działaniu.

o   Wysokozmineralizowana – zawierająca ponad 1500mg/l składników mineralnych. Jest bardzo dobrym uzupełnieniem niedoborów minerałów w diecie, szczególnie przeznaczona dla sportowców czy w okresie wzmożonej potliwości (np. upały). Do stosowania profilaktyczno-zdrowotnego.

o   Średniozmineralizowana – zawierająca od 500-1500mg/l składników mineralnych. Odpowiednia dla codziennej diety w celu utrzymania prawidłowego poziomu minerałów, do stosowania profilaktycznego. Nie narusza równowagi wodno-elektrolitowej, można pić ją bez ograniczeń (również małe dzieci).

o   Niskozmineralizowana – zawierająca poniżej 500mg/l składników mineralnych. Nie ma znaczenia fizjologicznego, odpowiednia dla dzieci.

Zatem nasuwa się pytanie:

Czym tak naprawdę różni się woda mineralna niskozmineralizowana od wody źródlanej skoro w obu przypadkach są to wody naturalne, czyste, wydobywane z spod ziemi o niskiej zawartości składników mineralnych?

 

Woda mineralna niskozmineralizowana ma stabilny skład chemiczny i rozlewana jest do mniejszych opakowań (do 2l), natomiast woda źródlana może występować w większych pojemnościach (>2l), a jej skład chemiczny może ulegać wahaniom).

 

 

Biorąc pod uwagę powyższe informacje, warto przy kolejnych zakupach zatrzymać się na dłuższą chwilę przy stoisku z wodami i zwrócić uwagę na etykietę oraz skład , aby dobrać dla siebie optymalną wodę. Podsumowując, dla przeciętnego, dobrze odżywionego człowieka wystarczająca jest woda o średnim stopniu zmineralizowania, wysokozmineralizowana natomiast zalecana jest dla sportowców oraz osób borykających się z niedoborami związków mineralnych. Wody źródlane i niskozmineralizowana, są odpowiednie dla dzieci oraz do wykorzystania w kuchni przy przyrządzaniu potraw i napojów (w szczególności dla niemowląt), ze względu na swoją pierwotną czystość (woda z kranu, która teoretycznie powinna być czysta, może zostać skażona w drodze dystrybucji, np. przez stare, zanieczyszczone rury).

Oczywiście bez względu na rodzaj wody, każda będzie lepszą alternatywą niż napoje gazowane, sztucznie dosładzane nektary, napoje owocowe czy napoje energetyczne!

 

 

Autor: Marta Koźlarek